Svalövs Gille. Årskrönika 1/12, 2010 - 30/11, 2011                                                         Tillbaka 

Av Lena Bengtsson

Vad nytt från det gångna året i Svalöv?

Vädret är ju viktigt för modernäringen (jordbruket) men också för allas vår trivsel, så vi börjar med det: Vintern kom tidigt medförande kyla och avsevärda mängder med snö redan i slutet av november. Under december 2010 var medeltemperaturen i Svalöv -4 grader, vilket var 5 grader lägre än normalt. Det kom flera rejäla snöfall och emellanåt mildare perioder. Särskilt mellan jul och trettondehelgen var det mycket stora snöhögar överallt i samhället och tidvis mycket halt eftersom det töade och frös om vartannat. Snöröjningen hade svårt att hinna med allt. Apotekets lager av halkskydd i form av broddar att spänna på skorna tog slut.

I slutet av januari orsakade mildväder och regn en häftig snösmältning med en del översvämningar. Natten mellan den 7-8 februari stormade det med orkanstyrka (40 m/s) i vindbyarna. I mitten av februari var det åter barmark i hela Skåne. Redan den 5-9 mars anlände den meterologiska våren till Svalöv, dvs det var en dygnsmedeltemperatur över 0 grader under 7 dygn i sträck. Den 10 april uppmättes 20 graders värme och under påsken, som inföll den 22-25 april, var vädret soligt och varmt, runt 20 grader. Både i mars och april regnade det mindre än normalt och vårbruket kunde gå av stapeln under senare hälften av april. Sommaren som följde var däremot mycket regnig även om en del kortare perioder med soligt och varmt väder förekom. Sammantaget var medeltemperaturen under sommaren ungefär en grad över normalt. Nederbördsmängden från maj till september var strax över 500 mm (uppmätt i Källstorp), att jämföra med en normal årsnederbörd på 800 mm. Det blev följdriktigt besvärligt med både spannmålsskörden och höstsådden. Tack vare en ovanligt solig och varm oktober med ganska lite regn gick betupptagningen trots allt bra. Vissa dagar var temperaturen över 20 grader, vilket var rekord för oktober.

Skolorna är av högsta vikt i vårt samhälle:

Norrgården förskola, belägen på Norrevång, och förskolan Svalan har båda fått utmärkelsen Gön Flagg. Denna certifiering utfärdas av organisationen Håll Sverige Rent. Skolans fem uppsatta mål har varit sopsortering, bli bra kompisar, röra på sig så att man håller sig frisk, skapa en roligare utemiljö och få bättre kostvanor. Utmärkelsen firades med en fest varvid man gympade, hade sopjakt, fick diplom för att vara bra kompisar samt fikade på hälsosamt vis.

I mars tog barn från avdelningen Loftet på Norrgården, Persbo och språkförskolan Skattkammaren första spadtaget till en ny förskola, Solstrålen, som nu har byggts på Kyrkvången i Svalöv. Till årsskiftet är allt klart för inflyttning i detta miljövänliga hus med solfångare på taket, jordvärme, energisnåla torkskåp och sensorer i kranarna, som då automatiskt sparar mycket på vattenförbrukningen.

I Svalöv skall Centralskolan genomgå en total förvandling, utlovar rektor Hans Larsson. I stället för den stora asfalterade skolgården skall det planteras mycket grönt, både träd och buskar av många olika arter. Varje klass kommer att få sin egna lilla täppa att odla i. Detta gör att en del av undervisningen skall kunna ske utomhus. Barackerna skall ersättas av ett nybygge och de äldre husen skall renoveras och byggas ut. När allt är klart kommer samtliga elever på Månsaboskolan och Centralskolan att få plats.

På Linåkersskolan satsar man hårt på att bryta trenden med minskande elevantal. Från att ha haft som mest ca 600 elever är man nu nere i knappt 300. Den instabilitet som har uppkommit p g a  bl a täta ombyten av rektorer på senare tid har skapat problem och lägre anseende. Flera nyöppnade friskolor och bättre bussförbindelser till angränsande orter har också ökat möjligheterna att välja andra skolor. Rektor Nils Malmqvist, som tillträdde sin tjänst inför höstterminen 2010, har dock mycket på gång för att få skolan att växa på nytt. Man satsar i ett femårsprojekt på att bygga upp skolans renommé igen och siktar på 400 elever, vilket man tycker vore ett lagom antal. Vårterminen hade knappt börjat förrän det en söndagskväll blev inbrott, skadegörelse och en mindre brand på skolan. Undervisningen fick ställas in i två dagar medan man vädrade ut brandröken. Men Nils Malmquist anser att det finns mycket kvalitet på Linåkerskolan och positiva saker att utveckla. Musiken är viktig på en skola, anser rektorn, som själv har ett musikaliskt förflutet innan han blev lärare. På julavslutningen förstärkte han elevbandet Lin-nizzarna med sin elgitarr. Avslutningar med blandad musik och andra konserter har blivit ett viktigt inslag på Linåkerskolan tack vare duktiga elever och engagerade musiklärare. En annan viktig åtgärd för att lyfta Linåkerskolan är att återupprätta det gamla nätverket med socialtjänsten och polisen kring ungdomarna för att ha koll på vad som händer. En nyligen utförd Lokal Uppföljning av Ungdomspolitiken (LUPP) bland högstadieeleverna på Linåkerskolan visar att det som de är minst nöjda med är skolmaten och inflytandet över schemat. Endast 15% tycker att skolmaten är bra jämfört med t ex 65% på Montessoris högstadium. Positvt är att ca 70% av Linåkerskolans elever upplever en bra stämning i skolan. Över 80% rankar skolbibliotekt högt. Positvt är också att andelen elever i 9:an som skolkar mer än en gång i månaden är något lägre än i riksgenomsnittet.

Landskrona-Kävlinge-Svalövs gymnasieförbund upphörde den 30/6, 2011 efter nästan 20 år. Numera är istället Svalövs kommun huvudman för Svalövs Gymnasium. Höstens upprop omfattade ca 500 ungdomselever. De studerar inom de fyra nationella programmen Naturbruk, Fordon och Transport, Samhälle och Naturvetenskap, av vilka de två förra är yrkesförberedande och de två senare är högskoleförberedande. Inom Fordonsprogrammet har gymnasiekursen till tävlingstekniker, förlagd till Ring Knutstorp, i höst beviljats riksintag till åtta utbildningsplatser. Att få riksintag som enda kommunala gymnasium visar att utbildningen hör till de allra bästa. Även en fyraårig särskolevariant finns, där man kan välja antingen Fordon och Transport eller Naturbruk. Vuxenutbildningen inom Komvux, med ca 250 elever, erbjuder Omvårdnads-, Gymnasie- och grundskolekurser. Utöver detta finns på skolan en veterinärklinik som sysslar med smådjursmedicin. Här kan elever som läser Djursjukvård ta del av arbetet på en riktig veterinärklinik. I det nybyggda "Hundens hus" finns ett hunddagis, där Svalövsborna vid behov tryggt kan lämna sina husdjur.

Elever från Fridhems folkhögskola har i år igen belönats med priser för sina verk. Josephine Adams från Filmlinjen, har 2 gånger vunnit i sin åldersgrupp, nämligen vid Nordiska Ungdomsfilmsfestivalen i Norge och  Deutschland Main Award för sin film "Tätt intill". Amanda Svensson, f d skrivarelev, är nominerad till Augustpriset som årets svenska skönlitterära bok med boken "Välkommen till den här världen". Jessica Schiefauer, också f d skrivarelev, med ungdomsromanen "Pojkarna" fick priset för årets svenska barn- och ungdomsbok. Felisia Westberg på musiklinjen fick ta emot Charlie Norman- stipendiet i Ludvika nu i oktober.

Nytt för i våras är att Svalövs Kulturskola har startat teaterundervisning och teaterlek för barn och undomar i åldern 3 - 16 år. Man lägger där grunden till en bra självkänsla och ett gott självförtroende och får möjlighet att släppa loss sin fantasi och kreativitet, säger rektor Siri Sjögren.

En nationell satsning, "Digidel", har startats för att få fler personer att använda internet. Utbildningen skall ske i form av mobila studiecirklar och handlägges i samarbete mellan biblioteket och studieförbundet Sensus. Kampanjen har statligt stöd och kommer att pågå två år framåt. Svalövs bibliotek deltager för att ge en ökad digital delaktighet. Tanken är att även de som inte har egna datorer eller datorvana skall kunna komma och använda bibliotekets datorer och därmed använda alla de digitala tjänster som kan underlätta vardagen.

Kultur-livet blomstrar i Svalöv. Kulturhusets verksamhet utvecklas ständigt med fler föreställningar och evenemang. Under året har 12 operaföreställningar visats från Metropolitan-operan i New York. Den 14 maj framfördes Wagners "Valkyrian" och den 15 oktober Donizettis "Anna Bolena" varvid båda evenemangen startade på eftermiddagen på Fäladsgården med underhållande och intressanta föredrag av operakännaren Lars Walldov och därpå följande operasupé. Shakespeares berömda pjäs "Hamlet" visades direkt från the National Theater i London. Andrew Lloyd Webber's kända musikal "Fantomen på operan" sändes från Royal Albert Hall i London och föreställningen i Svalöv såldes ut på två dagar, vilket ledde till en nära nog fullsatt extraföreställning. Fridhems elever visade filmer som de gjort och gav konserter. En lördagseftermiddag var det "Familje-sing-a-long". När det gäller nya filmer är Kulturhuset ofta med och premiärvisar. Även eftermiddagsföreställningar förekommer. Det ger dem som inte har möjlighet att gå på kvällen chansen att koppla av en stund mitt på dagen med en aktuell film, säger Niklas Nornemark. Filmstudion visade 14 filmer under året. Barbara Hendricks julkonsert från Engelbrektskyrkan i Stockholm avnjöts av många Svalövsbor. Även live-föreställningar med artisten på plats förekommer: t ex en-kvinnas-showen "Man är trött" med Birgitta Lowén eller under kulturveckan, då författaren Ulla Hårde visade bilder och talade om "Spännande nävor" i trädgårdsföreningen Ärtans regi. Under Halloween den 4 november ordnades en spökafton där Kulturhuset hade en central funktion. Som extra dragplåster fanns isskulptrisen Tjåsa Gusfors som annars arbetar med ishotellet i Jukkasjärvi. Med sin motorsåg skulpterade hon en lieman ur ett isblock på flera ton från Torne älv. Tjåsa förklarade att man måste vara modig för att arbeta med iskkulptur, särskilt när det är plusgrader runt omkring. Det gäller att vara snabb och inte tveka. Man måste ha god kondition, och starka överarmar hjälper när man skall arbeta med motorsåg och isjärn i flera timmar. Liemannen passade fint in bland alla de andra spökena . Svalegatan hade stängts av för biltrafik under kvällen och i stället förekom det ett livligt folkliv, bakluckeloppis, Svalövs största skräcktavla, ponnyridning, häst- och vagn, gatutrolleri, jazz, grafittimålning, öppen scen, film, pumpadekorationer och sist men inte minst spöktåg, där både vuxna och barn klätt ut sig. På biblioteket hade man under höstlovsveckan "häxiga" aktiviteter för barn och unga som komplement till alla spöken.

Under kulturveckan förekom bl a ett mycket uppskattat inslag  på biblioteket: "Vad talar de om? Bordskonversation i konsten" av Gunilla Lervik, en konstnär med Svalövsbakgrund. Hon bodde som barn i Svalöv och var dotter till blomsterhandlare Erik Eriksson, som var känd för sina mycket vackra blomsterarrangemang. Gunilla tog oss med på en resa i några av konstens måltider med hjälp av ljusbilder. Hon inledde med ett eget collage, som förde tankarna till Lionardo da Vincis målning "Nattvarden", men istället för Jesus och hans lärjungar var det i collaget världens nuvarande mäktiga som satt och förhandlade. Därefter fick vi möta "Potatisätarna" av Van Gogh, Caravaggios "Kvällsvarden i Emmaus", samt de galna resenärerna på Hieronymus Bosch's "Narrskeppet". Allt interfolierat och ackompanjerat på ett excellent sätt av DrumVoiceUnion bestående av Emma Denward och Anders Vestergård.

Under kulturveckan hade Svalövsbygdens Släkt- och folklivsforskarförening (SLOFF) öppet hus och visade sin nya lokal "Holken", där bilder från gamla Svalöv fanns utställda.

Svalövsbygdens församling har bjudit på ett flertal konserter, dels orgelkonserter i Torrlösa och Svalövs kyrkor och dels körkonsert i Svalövs kyrka. På Forslidsgården har det hållits musikalisk salong två gånger under året med efterföljande supé. Bl a har 200-års minnet av Franz Liszts födelse uppmärksammats under medverkan av Johan Sandberg, tenor, Anna-Lena Norlander, fiol samt Lars-Åke Norlander och Anna-Lena Wiberg, piano.

Svalövs kommunpolitiker ville veta vad innevånarna har för önskemål och höll i våras öppna möten för allmänheten om ett framtida centrum för kunskap, kultur och fritid. Dessa möten kompletterades med en enkät, vilken besvarats av drygt 100 personer. Vid ett eventuellt uppförande av ett kulturcentrum visade enkäten att musikskola låg högst på önskelistan, följt av möjligheten att utöva teater och dans samt fritt skapande. Inom området fritid hade simhall högst prioritet, följt av fritidsgård och ny idrottshall. Det viktigaste i ett kunskapscentrum ansågs vara studieverksamhet även för vuxna, men även ett nytt bibliotek.

Det kyrkliga församlingslivet i Svalövsbygden har genomgått en del förändringar under året. Man har förberett sig för det planerade samgåendet med Billeberga- Sireköpinge församling vid årsskiftet 2011/2012 på olika sätt. En präst, Mathilde Nielsen, med särskilt ansvar för barn, ungdom och skola har anställts, liksom en präst, Per Hjelmgren, med särskilt ansvar för området Billeberga-Sireköpinge. Marie Cöster, församlingspedagog, arbetar med barnverksamheten och konfirmander. En nyligen prästvigd pastorsadjunkt, Jonas Persson, har av Lunds stift placerats i Svalövsbygdens församling för ett år framåt. Kyrkan är alltså väl rustad för att förmedla tro och hopp till både dagens och morgondagens medlemmar.

Svalöv som attraktiv boendekommun: Den som tar en promenad runt om i Svalövs samhälle ser att en del förändringar har skett under året. Kommunhusets entré har byggts om och utformats med mycket glas så att den är ljusare, mera tillgänglig och modern. Området framför kommunhuset har också byggts om som ett led i kommunens satsning på att fräscha upp och skapa attraktiva offentliga miljöer. I stället för det gamla busstorget, som senaste tiden mest varit en provisorisk parkeringsplats, har man skapat en ny parkeringsplats med ny plattsättning, nya planteringar och nya bänkar. En del privata fastigheter i södra delen av Svalegatan är ganska nergångna och i behov av upprustning. Huset på hörnan, Svalegatan 1, där det funnits en livsmedelsaffär i nästan ett helt sekel, har renoverats och omskapats till ett pampigt bostadshus. Den 29 september invigdes där ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Totalt åtta ungdomar i åldern 15 - 18 år, med permanent uppehållstillstånd, har där fått sin trygga plats för att kunna växa in i det svenska samhället. De har börjat studera i första hand svenska språket på Svalövs gymnasium, för att sedan kunna söka in till något av programmen på gymnasiet. Personal finns tillgänglig dygnet runt och man satsar på att bli som en familj. Tanken är att boendet skall fungera som en sluss till ett eget liv med egen bostad och studier eller arbete. Även gårdshuset till denna fastighet genomgår en renovering. Ännu i mitten på 1900-talet bodde åkaren Gösta Svensson i södra ändan av huset med sin familj. Han drev sitt åkeri med en häst, som stod i en spilta i en annan del av huset. När man nu rev ut inredningen för att renovera, fann man att spiltan fortfarande fanns kvar. I en annan del av huset fanns förr en anläggning med frysfack, där man kunde hyra in sig på den tiden när det inte var vanligt med frysboxar i hemmen. Huset på Svalegatan 3 hyste förr i tiden Bröderna Jönssons Bageri och Café i ena halvan och biografen Röda Kvarn i andra halvan. Efter ett mellanspel med olika affärsverksamheter, bl a en tatueringsstudio, har man även här renoverat bort spåren efter butikslokalerna och åstadkommit ett prydligt bostadshus. Fler hus längre ner längs gatan behöver rustas upp, t ex Svalegatan 7. På 1950-talet inrymde fastighetens södra del Lindströms herrekipering och i den norra ändan huserade Emilssons bok- och pappershandel. Så småningom tog Linströms över hela affärsytan och sålde både kläder, leksaker, böcker och pappersvaror. På sista tiden har en frisörsalong sin verksamhet i 7 A och i 7 B har man länge sett de sorgliga resterna efter Pizzeria-verksamhet, där de trasiga fönsterna spikats igen med masonitskivor. Glädjande nog har en ombyggnad av 7 B startat nu i mitten av november.  Ett byggnadskomplex, som många svalövsbor vill slippa se, är Lantmännens gamla silos, beläget mitt emot den f d järnvägsstationen. Lantmännen lade ner sin verksamhet där för drygt 20 år sedan och för närvarande ägs fastigheterna av ett holdingbolag, som hyr ut till andra och under åren har underhållet eftersatts. Många anser att fastigheten i nuvarande skick drar ner Svalövs anseende, men diskussionerna om vad man skall göra åt saken lär fortsätta. Det är kostsamt att riva. Ett annat omdebatterat rivningsobjekt är "Magasinet", som ägs av det kommunala AB SvalövsLokaler. Byggnaden är drygt 100 år gammal och användes ursprungligen för Allmänna Svenska Utsädesaktiebolagets utsädeshantering. Det är en stor huskropp i rött tegel, beläget alldeles intill järnvägen, söder om Kvarnhuset och Mellanhuset. Meningarna går starkt isär både om i vilket skick huset egentligen är och vad man skulle kunna göra med det. Styrelsen för AB SVALO står fast vid sitt beslut att riva huset våren 2012 och på platsen i stället anlägga en parkeringsplats och ett litet grönområde, eftersom man inte varken lyckats få Länsstyrelsen att kulturminnesförklara byggnaden eller hittat någon seriös köpare. Både politiker och tjänstemän anser sig ha gjort allt för att hitta en realistisk lösning. Torrlösakonstnären Bengt Backlund, och flera andra, har försökt få ansvariga att riva upp rivningsbeslutet och ge Magasinet ytterligare en chans med nya idéer. Sista ordet om Magasinet är kanske inte sagt?

Måndagen den 24 oktober utbröt en brand i vindsvåningen på huset på hörnet Svalegatan 19/Torggatan 2, vars takkonstruktion och övervåning blev hårt åtgången. Lokalerna i våningarna under fick omfattande skador av rök och vatten. Det är oklart vad som kommer att ske med det gamla huset framöver. Huset byggdes 1916 av Hilma Krigström, som var modist och hade sin bostad och affär där. Hilma var syster till lärarinnan Ebba Pettersson, som byggde funkishuset tvärs över gatan på Torggatan 3. Så småningom överläts affären och det såldes damkläder av butikskedjan Tessita. Längre fram övertogs fastigheten av Kjells Herrekipering, som fanns i grannfastigheten på Svalegatan 21, och med hjälp av en mellanbyggnad blev herr- och damekiperingarna en sammanhängande lokal. Vid tiden för branden fanns Br. Perssons Begravningsbyrå, frisörsalongen Stubb och Länsförsäkringars Fastighetsförmedling i lokalerna. Mellanbyggnaden klarade sig utan skador, så Restaurang Dô són , som finns där, kunde servera sin thai-mat som vanligt redan dagen efter. Lokalerna i f d Kjells herrekipering var också oskadda och stod för tillfället tomma, så Stubb och Fastighetsförmedlingen flyttade snarast in där för att fortsätta sin verksamhet.

När det gäller att fräscha upp offentliga miljöer har också klagomål inkommit om skötseln av området runt Svalövssjön, som invigdes för 10 år sedan. Växtligheten runt sjön växer sig allt yppigare och skymmer delvis vattenspegeln, skräp får ligga kvar där det hamnat och det ifrågasätts om den påkostade laxtrappan forfarande fungerar. Uppföljningen av de förväntade miljöeffekterna i form av sjön som kvävefälla har heller inte redovisats. Det som hänt vid Svalövssjön kan ju ses som ett exempel på hur snabbt naturen tar över om man inte ständigt ansar och tuktar.

Ett exempel på satsningen för att skydda natur och miljö i Svalöv är en tillsynskampanj för kommunens ca 2500 enskilda avlopp. Många av dem uppfyller inte kraven på rening i nuvarande lag. Söderåsens miljöförbund, som ansvarar för dessa frågor i Svalövs kommun, håller på med en inventering. De avlopp, som inte uppfyller kraven, får förbud att släppa ut avloppsvattnet i vattendragen om inte bristerna åtgärdats inom en viss angiven tid. Detta är tänkt att förbättra statusen för kommunens vattendrag och vattentäkter.

Årets slogan när det gäller sophanteringen är "Slopa sopan och ta fajt för miljön", och i broschyren från LSR (Landskrona Svalöv Renhållnings AB) påtalar man vikten av att minska mängden sopor i allmänhet och matavfall i synnerhet, samt att man sorterar rätt. Det gäller att inte köpa saker i onödan och att inte kasta det som duger att använda. Många hushåll har valt renhållningsabonnemanget "Miljö", vilket innebär att man sorterar matavfallet för sig och av det utvinnes biogas. Nu har man dessutom, tack vare noggrann sopsortering, lyckats med att återvinna en stor del av restavfallet. Det som sedan blir över förbränns till el eller värme, utom den sista %-en, som går till deponi. I år har man kommit ner i 0,9 kg sopor/person som hamnat på tippen.

Svalövs kommun är positiv till förnyelsebar energi, men har haft en något ambilvalent inställning till byggandet av vidkraftverk. En revision av översiktsplanen avseende vindkraftverk pågår. Man anser att rätt utbyggd vindkraften kan få stor betydelse för samhället, samtidigt som en felaktig utbyggnad kan skapa problem. Den 7 oktober invigdes en ny vindkraftpark med 3 verk på Halmstadgården. Eolus Vind AB höll öppet hus för allmänheten och informerade om vindkraft och visade ett av verken. Själva tornen är 80 m höga, men höjden upp till vingspetsarna i sitt högsta läge är 125 m. Vart och ett verk producerar per år hushållsel åt 2500 personer. I och med dessa nya verk finns det 19 stycken inom kommunens gränser.

Kommuninnevånarna har fått möjlighet att i en enkät svara på vad de önskar sig av en attraktiv boendekommun. En preliminär utvärdering av enkätsvaren visade att det viktigaste, förutom bra skola, omsorg och kommunikationer, var en lugn och trygg boendemiljö och den vackra naturen. På det stora hela var man ganska nöjda med att bo i Svalöv.

Av olika anledningar var det ändå ovanligt många fastigheter till salu i Svalövs kommun i början av oktober, enligt fastighetsmäklare Christel Kulle. Ca hundra objekt är anmälda till försäljning, mest villor. I medeltal tar det för närvarande mer än ett år att få sålt en fastighet i Svalöv. En anledning kan vara svårigheter för spekulanterna att få fram kontantinsatsen på minst 15% av köpesumman enligt det bolånetak som infördes för något år sedan. Svalöv har också minskat i invånarantal och har lite sämre attraktionskraft än närliggande byar med tågtrafik. Två kalla vintrar med dyra uppvärmningskostnader har fått en del att söka sig till ett mindre boende och den krisartade världsekonomin bidrager också till att bostadsaffärerna går trögt och att priserna till och med tenderar att sjunka något. Trenden är dock densamma i hela landet. Under perioden juli-september 2010 var medelvärdet för huspriserna i Svalöv 1, 167 miljoner kronor. Under samma period 2011 var medelvärdet 1,071 miljoner. Kvoten mellan köpeskillingen och taxeringsvärdet sjönk under motsvarande tid från 1,91 under 2010 till 1,54 under 2011.

När Svalövspolisen i 2011 års trygghetsmätning frågade kommuninnevånarna hur det var med tryggheten och hur nöjda man var med polisens lokala arbete, visade det sig att Svalövsborna mest oroar sig för inbrottstjuvar och folk som buskör på gatorna. Stationschefen Björn Johnsson påtalar dock att det har varit få bostadsinbrott i kommunen under året. Polisen syns återigen mera ute i samhället och har på nytt en reception öppen under normala kontorstider, men man måste ringa på för att bli insläppt genom den låsta ytterdörren. Polisen utför även en hel del arbete med utredningar av brott som allmänheten inte märker så mycket av, som t ex narkotikahandel och bedrägerier. En utmaning för polisen har varit de dramatiska rån som på senare tid förekommit mot affärer i Svalöv. Pressbyrån har fått utstå tre fullbordade rån och ett rånförsök under de senaste par åren, och i januari utfördes ytterligare ett rån med skottlossning som fick Pressbyråns ägare att ge upp och lämna butiken på försommaren. Det finns redan planer på att riva byggnaden, ta bort minigolfbanan, som heller inte används längre, och låta bygga flervåningshus på den frigjorda tomten, med handelslokaler på nedre botten och bostäder för övrigt.

En anledning att känna sig otrygg var i maj månad när Teckomatorp drabbades av fem bränder inom loppet av en vecka. Man misstänkte att de var anlagda. Strax därpå drabbades Svalöv av tre  barnvagnsbränder i tre olika trappuppgångar inom loppet av en och en halv timme. Som tur var spred sig elden inte. Redan samma dag kunde en misstänkt gripas, som sedan erkände att han anlagt bränderna. Den rättsmedicinska undersökningen visade så småningom att pyromanen led av en allvarlig psykisk störning. Svalövsborna kunde andas ut när dessa bränder sålunda blivit uppklarade.

I vissa andra sammanhang är befolkningen inte så rädda av sig. Antalet personer som låter vaccinera sig mot influensa har minskat det senaste året, men smittskyddsläkare Simon Werner uppmanade alla över 65 år och folk i riskgrupperna, dvs de som lider av kronisk hjärt-eller lungsjukdom eller av någon anledning har nedsatt immunförsvar, att ta sin spruta. Alltför många är heller inte rädda för att köra utan bilbälte. NTF, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, gjorde kontroll en fredag på Svalegatan och så många som 40 herrar av 197 (20%) körde utan säkerhetsbälte. De kvinnliga förarna var mera laglydiga och försiktiga och av dem var det bara 10 av totalt 319 (3%) som ej hade säkerhetsbälte under färd.

Bruket av tobak är en annan fara, som lurar. I Svalövs kommun satsar man på att alla anställda skall vara rök- och snusfria åtminstone under arbetstid. I skolor och förskolor är detta självklart sedan tidigare och från den 1 juni gäller rökförbud i kommunhuset. Inom "vård och omsorg" är man på väg att införa det, och övriga verksamheter beräknas följa efter när de anser att tiden är mogen. Detta är ett bidrag till en bättre folkhälsa och ett stöd till de anställda som vill sluta med tobak.

Vård- och omsorgsverksamheten har fått ta emot ett bevis på att verksamheten är certifierad enligt IIP, vilket står för Investors In People. Certifieringen gäller i 3 år och därefter gäller det att visa att man fortarande följer IIP´s standard och helst vidareutvecklat verksamheten ytterligare. Socialstyrelsen sammanställer årligen "Äldreguiden", där kommunerna har svarat på frågor om omsorgen. Därefter har Socialstyrelsen betygsatt tretton olika områden såsom boende, mat och delaktighet i en skala 1-5. Medelvärdet för kommunerna i Skåne visar att Svalöv kommer på en hedrande femte plats av 34 med en medelpoäng på 3,25 där bästa kommun, Svedala, hade 4,06 poäng och sämst var Hässleholm med 2,02 poäng. Medelpoäng för Skåne var 2,58. Under året har införts kundval inom hemtjänsten. Man kan nu välja antingen kommunal eller privat utförare. Hittills har fyra olika privata företag godkänts för att erbjuda serviceinsatser i hemvården: service och personlig omvårdnad samt delegerad hemsjukvård. Matdistribution, trygghetslarm och nattverksamhet kommer dock tills vidare att helt fortsätta i kommunens regi. För att öka säkerheten för de äldre, som har hemvård eller trygghetslarm, har kommunen bekostat ett nytt system med personallås som fungerar oberoende av vårdtagarens vanliga lås. Svalövs kommun har också satt igång ett projekt i samarbete med Skånes Livsmedelsakademi för att höja matupplevelsen för de äldre. Syftet är att öka matlusten och matglädjen hos de äldre i särskilt boende och därigenom öka livskvaliteten totalt, enligt kostchefen Lars Dahlberg. Det handlar om att laga godare mat men också om vackrare dukning och omsorgsfullt bemötande.

I september hölls en informationsdag på Folkets Hus för alla seniorer, med temat "Aktivitet, liv och lust". Här gavs råd och svar på alla tänkbara frågor av kommunens arbetsterapeuter m fl i samarbete med vårdcentralen. Man kunde få sin rollator gratis servad, sin balans testad med Nintendo Wii, smaka på Solgårdens goda mat och ta del av mycket annat som kommunen erbjuder för att förstärka det friska och se till möjligheterna med den enskilde i focus.

Svalövs Kvinnliga Gymnastikförening startades av Gymnastikdirektör Maj Kronvall en gång för länge sedan. Nu heter man Svalövs Gymnastikförening och har även en manlig medlem. I våras firades föreningens 80-års jubileum med en uppvisning i idrottshallen av barngymnasterna och de äldre gymnasterna firade en fredagskväll på Fäladsgården med god mat, trevnad, allsång och sedvanliga lekar. Svenska Gymnastikförbundets högsta utmärkelse, en guldmedalj, delades ut till Birgit Nilsson, som är årsbarn med föreningen och som har varit gymnastikledare i 50 år. Nu har hon trappat ner och leder bara en grupp i veckan.

Företagsmässan ägde rum sista veckan i september och var en stor succé både med tanke på antalet utställare och besökare. Tyngdpunkten låg på energi, samt vatten och avlopp. Man räknade in drygt 2500 personer under de två dagarna och ett åttiotal utställare. Det var en riktig folkfest med alla montrar, matservering, tävlingar och den som ville kunde ta en tur med helikopter och se Svalöv från ovan. Som Årets Företagare utsågs Wiklund Trading i Billeberga. De har hela världen som marknad för sitt företag, som säljer och reparerar nya och begagnade entreprenadmaskiner. Sven Mellhorn på Svalövs Närradio och Niklas Nornemark, Svalövs Kulturhus, utsågs till Årets ambassadörer för att de på ett positivt sätt lyft fram Svalövs kommun. Företagsmässan startades av Företagsalliansen, som började sin verksamhet 1998 och har formen av en ekonomisk förening med syftet att samverka och stimulera, samt medverka till att skapa ett kreativt och framåtsträvande företagsklimat i kommunen. Vid årsskiftet 2011/12 sker den förändringen att Alliansen i stället kommer att drivas i kommunens regi.

En epokgörande förändring på företagssidan är att den banbrytande växtförädlingen, som en gång gjorde namnet Svalöf känt ute i världen, från och med den 1 januari 2011 inte ens är ett eget dotterbolag längre, utan har efter 124 år reducerats till en division inom Lantmännenkoncernen.

Sveriges kommuner och Landsting, SKL, har gjort en sevicemätning av hur nöjda företagarna är med kommunernas myndighetsutövning. Av 166 undersökta kommuner låg Svalöv på plats 155 med ett Nöjd-kund-index på 58 att jämföra med medelvärdet 66. Särskilt lågt värde fick Svalöv när det gällde området Miljö- och hälsoskydd, där t ex tillsyn av restauranger och annan livsmedelshantering samt vatten- och avloppsfrågor ingår. Nu skall man inom "samhällsbyggnaden" se vilka förbättringar som kan göras.

Svalövs kommun har också deltagit i Statistiska Centralbyråns medborgarundersökning. På frågan "Hur bedömer medborgarna Svalövs kommun som en plats att bo och leva på?" blev betygsindexet 51 jämfört med 57 år 2009. Man är missnöjd med bl a tillgången på idrotts/kulturevenemang och nöjesutbudet. Parker, grönområden och natur får däremot ett högt betyg. Man känner sig ganska trygg  med att bo i kommunen. När det gäller kommunens verksamheter fick förskola, gymnasieskola och räddningstjänsten bra betyg. Grundskolan, gator- och vägar, idrotts- och motionsanläggningar fick lägre betyg. När det gäller inflytandet i kommunen, d v s förtroende, påverkan och information, fick påverkan ett lägre betyg än år 2009 trots att man arbetat mer med ökat medborgarinflytande.

Kanske kommer medborgare och företagare att bli mera nöjda framöver när den nye kommunchefen blivit varm i kläderna. Den 1:a oktober tillträdde nämligen Fredrik Löfqvist som kommunchef i Svalöv. Han tyckte att det skulle bli ett spännande uppdrag eftersom han såg Svalövs kommun som framåtsträvande och gladde sig åt att få vara delaktig i utvecklingen. Han bor i Dalby och tycker mycket om opera, vilket passar bra eftersom det erbjuds så rikligt med operaföreställningar i Svalöv. Hans verkliga hjärtefråga är samhällsbyggnad, d v s hur man skapar en attraktiv kommun. Han anser att för att resultatet skall bli bra krävs det att alla, såväl innevånare, politiker och tjänstemän har en positiv inställning och drar sitt strå till stacken.

 Här slutar 2011 års krönika                                                                                          Tillbaka